Wandelroute Wageningen: Pad van de Vrijheid

Wandelroute Wageningen
Foto’s: KB Fotografie

In en om Wageningen kunnen natuur- en geschiedenisliefhebbers hun hart ophalen. Het landschap rond de stad, die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog ademt, is zeer gevarieerd. Wandel in de voetsporen van de soldaten en beleef de vrijheid.

In het Wageningse hotel De Wereld troffen in mei 1945 de geallieerden en Duitsers elkaar aan de onderhandelingstafel. Op 6 mei ondertekenden ze de capitulatie die een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog. Vlak voor het hotel staat sinds 1951 het Nationaal Bevrijdingsmonument. In de volksmond wordt het bronzen beeldhouwwerk liefkozend ‘blote Jan’ of ‘naakte Gerrit’ genoemd.

Nationaal Herdenkingsmonument voor Hotel De Wereld in Wageningen
Op het 5 Mei Plein herinneren hotel De Wereld en het Nationaal Bevrijdingsmonument aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Epicentrum van bevrijdingsverhaal

Het oorlogsverleden vormt de rode draad op het Pad van de Vrijheid dat begint en eindigt in Wageningen, het epicentrum van het bevrijdingsverhaal. De 155 km lange route is onderverdeeld in dertien etappes. De eerste etappe is 12 km lang en loopt van Wageningen naar Rhenen. Pad van de Vrijheid is een idee van Lysbeth Anne Beels. Samen met Wim Huijser, Ilonne Bongers, Rob Wolfs en Harry Harsema maakte en beschreef ze deze meerdaagse route. In de bijbehorende wandelgids vind je verhalen, anekdotes, poëzie en bespiegelingen.

monument De Levenspoort
He monument De Levenspoort werd gemaakt door kunstenares Yetty Elzas-Blits.

Wederopbouw

Tijdens de eerste etappe vanuit Wageningen passeer je museum De Casteelse Poort en het monument Het Vrijheidsvuur. Je komt ook langs het monument De Levenspoort, dat herinnert aan de deportatie en moord op 72 joden uit de stad en omgeving. Aan de overkant van de straat stond tot 1940 een synagoge die net zoals de buurt rond het Emmapark verwoest werd. Dit stukje Wageningen werd heropgebouwd en is nu een symbool van wederopbouw.

Grebbeberg
Op de Grebberg loop je letterlijk in de voetsporen van de soldaten.

Grebbeberg

Na een aantal kilometer laat je de stad Wageningen achter je en loop je richting Rhenen. Onderweg stoot je op de Grebbeberg, waar in mei 1940 de grootste slag op Nederlands grondgebied plaatsvond. Drie dagen lang werd er man tegen man gevochten. De Grebbeberg bestijgen, kan tegenwoordig via een stalen trap van 260 treden. Op de zo hard bevochten heuvel heb je een magistraal uitzicht over de Betuwe en de Rijn. In de verte zie je aan de ene kant Nijmegen al liggen en aan de andere kant Rhenen, het eindpunt van deze eerste etappe.

Informatie wandelroute Wageningen

Afstand: 12 km
Vertrekpunt: busstation Wageningen, Stadsbrink 375, Wageningen
Routeverhaal: Toeractief 5-2020, pagina 36
Routeboekje: pagina 20

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer ontdekken van Gelderland? Bekijk ook eens andere wandelroutes en fietsroutes in de regio.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *